Αποτυχία - Ιωάννα Καραγεώργη mpilietaki.gr

Ένα πιάτο που τρώγεται καυτό.

   Όταν είσαι τελειομανής,η αποτυχία γενικότερα δεν υπάρχει πολύ στις πιθανότητες σου .Θα κάνεις τα πάντα για να πετύχεις τον στόχο σου και συνήθως θα τον πετύχεις και αυτό είναι κάτι που σε γεμίζει αυτοπεποίθηση και σου δίνει κίνητρο να συνεχίζεις να θέτεις καινούργιους στόχους.Θα μπορούσες να πείς πως η αυτοεικόνα σου είναι συνδεδεμένη με την επιτυχία και έχεις καλομάθει λίγο μέσα από αυτό. Τι συμβαίνει όμως όταν μια αποτυχία σκάει στο πρόσωπό σου;και κυρίως.. Τι συμβαίνει όταν δεν την έχεις δει να έρχεται;

   Αρχικά,να ξέρεις,συνήθως δεν θα την  προβλέψεις.Όταν έχεις προετοιμαστεί όσο νομίζεις καλύτερα,δεν πας να μπεις σε μια διαδικασία πιστεύοντας πραγματικά πως θα αποτύχεις. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία άλλωστε και στις περιπτώσεις αυτές αργοπεθαίνει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.Επιπλέον,όσο μεγαλώνουμε δοκιμάζουμε διαφορετικά πράγματα και δοκιμαζόμαστε σε διάφορους τομείς και ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος,άρα η μη επίτευξη ενός στόχου είναι πιο πιθανή απ´όσο μπορεί να πιστεύουμε.

 Η αποδοχή της “ήττας” είναι ένα εξίσου δύσκολο κομμάτι,ίσως το δυσκολότερο.Όταν είσαι καλομαθημένος στις νίκες,η προσπάθεια που πέφτει στο κενό πονάει.Και πονάει πολύ.Πληγώνεται ο εγωισμός,αρχίζει η αμφιβολία και γενικά ένας φαύλος κύκλος αρνητικών σκέψεων όπου η αποτυχία γιγαντώνεται στο μυαλό και υπερκαλύπτει την πραγματικότητα.”Γιατί απέτυχα;Μήπως δεν προσπάθησα όσο έπρεπε;Γιατί δεν σκέφτηκα να κάνω αυτό η εκείνο;Μήπως να μην ξαναπροσπαθήσω;Ίσως να μην μου ταιριάζει τελικά αυτό το αντικείμενο όσο πίστευα.” Τέτοιες σκέψεις και άλλες πολλές σουλατσάρουν στο μυαλό και κάνουν την αποδοχή του γεγονότος στην πραγματική του διάσταση λίγο δύσκολη στην αρχή.

   Παρόλα αυτά,δεν είναι αυτή η πραγματικότητα της κατάστασης και σίγουρα κάπου μέσα σου το γνωρίζεις πως δεν χάθηκε κι ο κόσμος.Η μοναδική αλήθεια ή τέλος πάντων η αλήθεια που σε αφορά και αξίζει να καταλάβεις είναι πως έπαιξες (όσο καλά και όπως μπορούσες)και έχασες.Κάποια παιχνίδια κερδίζονται,άλλα χάνονται και από όλα αυτά έχεις να κερδίσεις κάτι πολύ βασικό.Εμπειρία.

   Δεν θα σου πω το πολυακουσμένο ότι σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός, όχι πολλές φορές ο προορισμός είναι αυτό που μετράει.Το θετικό είναι πως υπάρχουν πολλοί προορισμοί να διαλέξεις και να αλλάξεις μέχρι να καταλήξεις κάπου.Δεν θα σου πω ούτε το άλλο με την πόρτα που κλείνει και το παράθυρο που ανοίγει γιατί και εγώ τα βρίσκω πολύ γενικά και αόριστα. Και ναι,η αποτυχία μπορεί να είναι ένα πιάτο που κατεβαίνει αμάσητο.Θα σου πω όμως αυτό που διάβασα και όντως είχε κάτι να μου δώσει.Πως η αποτυχία είναι απλά η ευκαιρία να ξεκινήσεις ξανά,πιο έξυπνα αυτή την φορά.

Facebook Comments

About the author

Author profile

Με το σμίξιμο της Αθήνας,της Ζακύνθου και της Μικράς Ασίας και το μπέρδεμα όλων αυτών των διαφορετικών κουλτούρων στο κεφάλι,προέκυψα εγώ.Αγχώδης εκ φύσεως,ονειροπόλα εκ πεποιθήσεως και καθηγήτρια αγγλικών εν ενεργεία γράφω για να τα βγάζω από μέσα μου και για να βάζω τις σκέψεις μου σε μια τάξη.Αγαπώ το καθαρό βλέμμα των παιδιών,τα αστέρια και να μην αφήνω τίποτα να πέσει κάτω.Αν σε πετύχω να αδικείς κάποιον,το μόνο σίγουρο είναι πως θα με βρείς μπροστά σου...τουλάχιστον μέσα στο μυαλό μου.Α!και λατρεύω τη σοκολάτα.Σε οποιαδήποτε μορφή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.