Το body percussion πολύ πιθανόν να είναι από τα πρώτα είδη μουσικής, πριν ακόμα οι άνθρωποι ξεκινήσουν να χτυπούν πέτρες μεταξύ τους, ή να χρησιμοποιούν κούτσουρα για ντραμς. Είναι επίσης πιθανό να χτυπούσαν τα πόδια τους στο έδαφος, τα χέρια τους ή και να μουγκρίζουν ακόμα για να εκφράσουν τι μουσικές ιδέες τους.

Γνωρίζουμε ότι οι κρουστικοί ήχοι παράγονται όταν ένας οργανοπαίχτης χτυπάει, γραντζουνάκει, τρίβει, κουνάει ένα όργανο και αυτό παράγει δονήσεις. Τις ίδιες τεχνικές μπορεί να αναπαράγει και το ανθρώπινο σώμα. Επιπλέον, το σώμα μας έχει και άλλες μοναδικές δυνατότητες, περιλαμβάνοντας την εισπνοή και εκπνοή αέρα αλλά και φωνής.

Σε πολλές χώρες το περιλαμβάνουν στις λαϊκες τους παραδόσεις όπως:

 

Gumboot

Προήλθε από την Αφρική. Αρχικά έπαιζαν στα διαμαντορυχεία σαν τρόπο επικοινωνίας κι ευχαρίστησης επειδή δεν τους επιτρεπόταν να μιλούν μεταξύ τους. Στο παρόν έχει εξελιχθεί για να τιμήσουν παλαιότερους αγώνες.

 

Ινδονησία “Saman”

Ο χορός εδώ παραδοσιακά ανήκε στους άντρες. Οι κινήσεις τους ήταν διακριτικές όμως με γρήγορο ρυθμό. Η χρήση του ήταν κυρίως σε θρησκευτικές τελετές

 

Flamenco

Ο γνωστός σε όλους μας ισπανικός χορός όπου το βασικό στοιχείο της καλλιτεχνικής του μορφής αποτέλεσαν οι τσιγγάνοι της Ανδαλουσίας σε συνδυασμούς μουσικής, τραγουδιού και χορού. Κύρια χαρακτηριστά του είναι τα παλαμάκια και οι κλακέτες.

 

Clogging

Προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, από εργάτες της βιομηχανικής επανάστασης για να κρατάνε στεγνά τα πόδια τους στους βαμβακόμυλους. Συνήθιζαν να χτυπάνε δυνατά τα πόδια τους στο πάτωμα και μεταξύ τους σε στυλ παραδοσιακού χορού επηρεασμένου ίσως και από τους γείτονές τους Ιρλανδούς.

 

Irish Step Dancing

Προήλθε από την Ιρλανδία, στο χορό χρησιμοποιούσαν και τα δύο χέρια ταυτόχρονα φορούσαν παπούτσι μπαλέτου. Η κίνηση είναι γρήγορη στα πόδια με σταθερό όμως το σώμα. Θεωρούνταν επίσης από τους ανταγωνιστικούς χορούς μεταξύ των χορευτών.

 

Hambone

Προήλθε από αφρικανοαμερικάνους σκλάβους στη Βόρεια Αμερική γύρω στο 1740. Λόγω της απαγόρευσης να χρησιμοποιούν όργανα βρήκαν τρόπο να δημιουργούν ρυθμό με κόκκαλα, ντέφια και με σωματική μουσική όπως χτυπώντας τα χέρια τους, το σώμα τους και χαστουκίζοντας τον θώρακά τους. Ο χορός ονομάζεται επίσης και “Pattin Juba”

 

Tap Dance

Σ’ αυτό τον χορό υπάρχει συνδυασμός από Juba και τον Ιρλανδικό τρόπο του χορού φορώντας τσόκαρα. Το χτύπημα των ποδιών με τα τσόκαρα δημιουργούσε ρυθμικές φράσεις. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός ενσωματώθηκε στη Jazz μουσική την περίοδο 1800 – 1920.

 

Stepping

Δημιουργήθηκε από αφρικανοαμερικανούς φοιτητές, παραδοσιακά ονομάζεται “crossing over”. Χρησιμοποιούν παλαμάκια, βηματισμό και λέξεις. Το έχουμε δει να ενσωματώνεται στο break dancing, Gumboot, R&B αλλά και στο τρόπο βηματισμού του στρατού.

 

Στην Ελλάδα το βλέπουμε να κινείται από το 2008 και μετά. Ένας από τους καλλιτέχνες, που φαίνεται από την έρευνα που έχουμε κάνει, να το έχει εγκαταστήσει και στη χώρα μας είναι ο Simone Mongelli. Ο οποίος κάθε χρόνο διοργανώνει φεστιβάλ αλλά κυρίως σεμινάρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.  Υπάρχουν βέβαια αρκετά μουσικά σχήματα που το έχουν ενσωματώσει στις εμφανίσεις τους με μεγάλη επιτυχία. Έχει αρχίσει και αποκτά το δικό του κοινό όλο και περισσότερο.


 

 Σε αυτό το βίντεο βλέπουμε τον συνδυασμό του body percussion με την πολυφωνική ομάδα του Amalgamation Choir από την Κύπρο


Η ομάδα από την Λιθουανία KLAIPEDA YOUTH THEATRE


Το άρθρο θα ανανεώνεται συνεχώς καθώς οι πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα ειδικά στη χώρα μας γίνονται όλο και πιο σαφής.

 

 

 

 

 

Facebook Comments

About the author

Author profile

Γεννημένη στο μικρό Μόντε Κάρλο της Ελλάδος (Καβάλα). Πιστεύω και μη, ότι έρχεται στο δρόμο μου το εξετάζω λεπτομερώς. Σκορπιός με ωροσκόπο Υδροχόο (άσχετο αλλά συγκεκριμένο) δεν πιστεύω στην τύχη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.