Μια ερώτηση με πολλές απαντήσεις, με πολλές αναζητήσεις, πολλές σκέψεις στο πέρασμα του χρόνου.

Η Ευρώπη μας ακόμη οικοδομείται. Ακόμη προσπαθεί να υλοποιηθεί αλλά δεν θα το καταφέρει χωρίς να κοιτάξει καθόλου στο χθες.

Γιατί το σήμερα έρχεται από το χθες, και το μέλλον αναδύεται από το παρελθόν.

 

 

 

Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον Μεσαίωνα ή να τον ξορκίζουμε σαν κάτι πολύ κακό γιατί κατά την περίοδο αυτή εμφανίστηκε και διαμορφώθηκε η Ευρώπη ως πραγματικότητα. Ως αναπαράσταση,  χωρίς βέβαια οι άνθρωποι της εποχής να το καταλαβαίνουν.

Ο Μεσαίωνας έφερε φως και συχνά διαμόρφωσε, τα πραγματικά ή τα αμφιλεγόμενα χαρακτηριστικά της Ευρώπης. Μια ενότητα συνυφασμένη με την διαφορετικότητα των ανθρώπων, τις διενέξεις και τις αντιθέσεις μεταξύ Δύσης και Ανατολής, Βορρά και Νότου. Ακόμη σαν εποχή δεν μετέδωσε παθητικά πληροφορίες του παρελθόντος ,αλλά συνειδητά και εκούσια έγινε αρωγός των πληροφοριών της Αρχαιότητας.

Ένας διάσημος ιστορικός έγραψε: Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν πέθανε στο κρεβάτι της, δολοφονήθηκε. Και από την δολοφονία αυτή γεννήθηκε ο Μεσαίωνας. Οι μεταβάσεις πότε δεν ήταν εύκολες για την Ευρώπη αλλά πάντοτε βίαιες και θεαματικες.

Πόλεμοι, εισβολές, συνεχείς αλλαγή συνόρων, σταυροφορίες, λιμοί, κυνήγι μαγισσών, βαρβαρότητες και σκληρότητες που στην ουσία εξασφαλίζουν την συνέχιση της τότε Ευρώπης μέχρι και τα ύστερα χρόνια.

Ακόμη, θα διαπιστώσουμε ότι ο Μεσαίωνας υπήρξε εποχή εντατικής δημιουργίας δικαίου. Το πρώτο πανεπιστήμιο που δημιουργήθηκε στην Μπολόνια τον 12ο αιώνα δίδασκε κυρίως δίκαιο. Επιστημονικές ταξινομήσεις και εκπαιδευτικές μέθοδοι αναπτύχθηκαν τότε.

Με την πάροδο του χρόνου, η εξέλιξη της Ευρώπης σημαδεύεται από την Αναγέννηση με ιδιαίτερο αναβρασμό ιδεών και έργων. Ζωγραφική και τέχνες, καινούργιες ιδέες έχουν την τιμητική τους. Το παιχνίδι κυριεύει τον κόσμο της αριστοκρατίας, στα ζάρια προσθέτονται τα χαρτοπαίγνια. Μια Ευρώπη που προσπαθεί να ξορκίσει τις επιδημίες και τους πολέμους και να προσπαθεί να γυρίσει στα ιπποτικά όνειρα.

Τέλος, μπορούμε άραγε να απαντήσουμε στο ερώτημα μας;

Μέσα από την μακριά αυτή περίοδο η Ευρώπη διδάσκει και διδάσκεται. Μαθαίνει και προσπαθεί να μεταδώσει τις γνώσεις της στην επόμενη γενιά. Όποια και αν είναι η απάντηση στην ερώτηση μας το σίγουρο είναι ο μεσαίωνας μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το παρελθόν.Facebook Comments

About the author

Author profile

Γεννήθηκε στην Καβάλα κάποια μερικά χρόνια πριν. Σπούδασε Ιστορικός στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ζει και εργάζεται στην γενέτειρα πόλη της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.