Και εγένετο φως....

Ο Τόμας Αλβα Έντισον γεννήθηκε στις 11 Φερβρουαρίου 1847 στο Οχάιο των ΗΠΑ.  Ήταν το τελαιταίο παιδί μιας πολυ φτωχής οικογένειας.  Στα βάσανα αυτης της οικογένειας προσθέθηκαν κι άλλα, όταν λόγω ανεπάρκειας έδιωξαν τον μικρό Τόμας από το σχολείο...

Η μητέρα του όμως σαν δασκάλα που ήταν δεν πτοήθηκε και άρχισε την κατ'οίκον διδασκαλία στο μικρό κατι που ειναι νόμιμο στην Αμερική μέχρι και σημερα...

Σε ηλικία 12 ετών άρχισε να πουλάει εφημερίδες και καραμέλες στον σιδηροδρομικό σταθμό για να κάνει οικονομίες...  Αυτό και και ότι έλειπε πάρα πολλές ώρες από το σπίτι ήταν οι αιτίες για τους καυγάδες με τον πατέρα του. Πολλές φορές προσπαθούσε να δαμάσει τον ατίθασο χαρακτήρα του γιου του. Λέγεται ότι τον μαστίγωσε δημόσια προς παραδειγματισμόν. Αλλά φυσικά αυτό είχε τα αντίθετα αποτελέσματα..ο μικρός Τόμας έκανε δεύτερο σπίτι του ένα εγκαταλελειμένο βαγόνι στον σταθμό και από κει ξεκίνησε να γράφει και να εκδίδει την δική του εφημερίδα , τη "Weekly Herald".

 

Ωστόσο,  ένα περιστατικό του 1862 σημάδεψε την ζωή του και την πορεία του.

Ο νεαρός Τόμας έσωσε την ζωή ενός αγοριού που έπεσε στις ράγες του τρένου. Όταν ο πατέρας του ,τηλεγραφητής στο επάγγελμα,ρώτησε τον Τόμας πως θα μπορούσε να του το ξεπληρώσει το καλό που έκανε στο γιο του, εκείνος απάντησε" Θέλω να μου μάθετε να χειρίζομαι τον τηλέγραφο". Έτσι, μέχρι τα 21 του ήταν ένας έμπειρος τηλεγραφητής.

Το 1868, ήταν το δεύτερο έτος σταθμός για τον Έντισον.

Αγόρασε ένα μεταχειρισμένο αντίτυπο περιοδικού του αυτοδίδακτου Άγγλου Μάικλ Φάραντεϊ, το "Πειραματικές έρευνες στον ηλεκτρισμό" και το αποστήθισε. Όλα τα πειράματα που περιείχε το περιοδικό περιγράφονταν εξαιρετικά αναλυτικά και ο Έντισον τα ακολουθούσε βήμα προς βήμα.Βέβαια, κρατούσε και σημειώσεις, οι οποίες του αποδείχτηκαν πολύτιμες αργότερα.

Το πάθος του πλέον ήταν ένα: οι εφαρμογές του ηλεκτρισμού.

Άρχισε να πειραματίζεται, να κοιμάται ελάχιστα και να προσπαθεί συνέχεια....

Η πρώτη του ευρεσιτεχνία...

.....ήταν ένας ηλεκτρικός "καταγραφέας φωνής" αλλά και μια συσκευή ηλεκτρικής καταγραφής ψήφων... Οι εφευρέσεις λειτούργησαν άψογα απέναντι στην επιτροπή του Κογκρέσου. Όμως κανένας δεν τις αγόρασε. Έτσι, για άλλη μία φορά βρέθηκε απένταρος στην Νέα Υόρκη.

Η ευκαιρία του θα ερχόταν όταν θα πάθαινε βλάβη ο πίνακας αναγραφής των τιμών  του χρυσού στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.  Αφού τον κάλεσαν να επιδιορθώσει το πρόβλημα, εκείνος δεν έμεινε μόνο εκεί αλλά πρότεινε και μια βελτίωση η οποία θα έδινε τη δυνατότητα παροχής τηλεγραφικών πληροφοριών σε συνδεδεμένους με τον πίνακα συνδρομητές-χρήστες. Η ιδέα του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την κατασκευάστρια εταιρία και ξεκίνησε αμέσως δουλειά.. Μέσα σε μια νύχτα από ένα τίποτα έγινε  σπουδαίος...

Η επαγγελματική καταξίωση  έφερε και έναν γάμο. Όμως ούτε ο γάμος ούτε τα παιδιά κατάφεραν να τον αποσπάσουν από το εργαστήριο του...

Έγινε ένας ''μισθοφόρος της επιστήμης".

Το 1876, και αφού εγκατέλειψε το μικρο εργοστάσιο στο Νιούαρκ, εγκαταστάθηκε στο Μέρλοουζ
Παρκ στο Νιου Τζέρσευ.  Εκεί, βελτίωσε τον "ομιλούντα τηλέγραφο "- το τηλέφωνο του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπέλ- προσθέτοντας ένα μεταδότη από άνθρακα και αυξάνοντας την ευκρίνεια του ήχου.

Εκεί, γεννήθηκε και ο "φωνογράφος" το 1877!

Το ίδιο διάστημα είχε ξεκινήσει τις προσπάθειες του για να δημιουργήσει ηλεκτρικό φως. Φυσικά δεν ήταν ο μόνος! Αλλά ήταν ο μόνος που βγήκε δημοσίως και ανακοίνωσε ότι θα εφευέρισκε τρόπο για την παραγωγή ασφαλούς, ήπιου και φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος!!! Πολλοί τον ονόμασαν προφήτη και άλλοι τρελό αλλά εκείνος ήταν αφοσιωμένος στο έργο του...

Στις 21 Οκτωβρίου 1879 το Μέρλοουζ Πάρκ φωτίστηκε από 30 λαμπτήρες πυρακτώσεως με νήμα από άνθρακα!!

Μέσα σε τρία χρόνια ο Έντισον θα δημιουργούσε το πρώτο σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στην Νέα Υόρκη και θα ήταν η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα φωτίζονταν με ηλεκτρισμό!!!!

Ο Έντισον ήταν ένας αυτοδημιούργητος αλλά και αυτοδίδακτος εφευρέτης. Είχε καταφέρει να χτίσει την δική του αυτοκρατορία στην εποχή του... Οι εφευρέσεις του κατάφεραν να κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων.

Οι πόλεις που ηλεκτροδοτήθηκαν, ο φωνογράφος, η μηχανή κινηματογραφικής προβολής, οι σιδηροαλκαλικές μπαταρίες και άλλα πολλά οφείλονται σε αυτόν!!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

About the author

Author profile

Γεννήθηκε στην Καβάλα κάποια μερικά χρόνια πριν. Σπούδασε Ιστορικός στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ζει και εργάζεται στην γενέτειρα πόλη της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.