” Το παν είναι να είναι κανείς προσωπικότης. Όλα τα άλλα , εξουσία, πλούτη, επιρροή, τιμές και δόξα, δεν είναι τίποτα απέναντι αυτού”

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

 

Το όνομα του μας είναι οικείο… Τον γνωρίζουμε και τον μαθαίνουμε από μικροί. Είναι εκείνος που είπε το ηρωικό “ΌΧΙ” απέναντι στο τελεσίγραφο των Ιταλών για παράδοση της πατρίδας μας. Αλλά αλήθεια πόσα πραγματικά ξέρουμε για αυτόν;

                               Ο Ιωάννης Μεταξάς γεννήθηκε στην Ιθάκη τον Απρίλιο του 1871 και μεγάλωσε εκεί κάτω από οικονομικές δυσκολίες. Μεγαλώνοντας ήταν άριστος μαθητής , κατάφερε να μπει και να αποφοιτήσει από την Σχολή Ευελπίδων, ως Ανθυπολοχαγός Μηχανικού.

Και ενώ οι πηγές μας δείχνουν ότι ο νεαρός Ιωάννης ήταν αντιβασιλικός και αγνωστικιστής, η γνωριμία του με τον Διάδοχο Κωνσταντίνο τον μετατρέπει σε μοναρχικό και αντικοινοβουλευτικό άνθρωπο.

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο  κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων καθώς εκτός από τις διαπραγματευτικές του ικανότητες  στο Λονδίνο για την συνθήκη με την Τουρκία, υπήρξε και ο εμπνευστής του σχεδίου της μάχης του Μπιζανίου.

Ο Μεταξάς σιγά σιγά ανεβαίνει στην ιεραρχία του στρατού, όμως δεν μένει εκεί.  Με τον καιρό ο πολιτικός του ρόλος είναι ακόμη πιο εμφανής και ουσιαστικά ξεκινάει με τον Εθνικό Διχασμό.

Η 4η Αυγούστου 1936..

 

Στρατιωτικά κινήματα, Επαναστάσεις, Συνθήκες και Ανακηρύξεις  συγκλονίζουν συθέμελα την πολιτική σκηνή της μικρής και πονεμένης Ελλάδας την περίοδο του μεσοπολέμου.. Ο ρόλος του Μεταξά γίνεται ακόμη πιο καίριος καθώς από υπουργός Στρατιωτικών ορκίζεται τον Απρίλιο του 1936 Πρωθυπουργός της χώρας! Παρόλο που όλοι γνώριζαν τις απόψεις του περί κοινοβουλευτισμού, πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με τις ευλογίες του Βασιλέως Γεωργίου Β’.

Μπορούμε , λοιπόν να πούμε ότι η 4η Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά ήταν ένα βασιλικό πραξικόπημα. Διότι παρόλο που ηγέτης και εμπνευστής ήταν ο ίδιος, αν δεν ήθελε ο Βασιλεύς, δεν επρόκειτο να είχε συμβεί τίποτα. Ο Μεταξάς μπορούσε να αντικατασταθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Η Ελλάς έγινε απο της 4ης Αυγούστου Κράτος αντικομμουνιστικο, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό, Κρατος με βαση αγροτικη και εργατική και κατα συνέπεια αντιπλουτικό……

Ιωάννης Μέταξας “Τετράδιο Σκέψεων”2.1.1941

 

Οι μεταρρυθμίσεις ήταν πολλές και σε όλα τα ζητήματα. Αρχικά, το καθεστώς της 4ης Αυγούστου ρύθμισε το οικονομικό σύστημα της χώρας ως σύστημα διευθυνόμενης οικονομίας. Αλλά, και προσπάθησε σε κοινωνική και αγροτική μεταρρύθμιση. Η βιομηχανία που ήταν πτωχευμένη , άρχισε να έχει ανοδικές τάσεις. Καθώς επίσης έγιναν επενδύσεις και στο τουριστικό τομέα της χώρας, με ανάπλαση αρχαιολογικών χώρων και λουτροπόλεων. Τώρα δημιουργούνται και θεσπίζονται τα κέντρα υγείας και το γνωστό σε όλους μας Ι.Κ.Α.

 

Όμως τα σύννεφα του πολέμου στην Ευρώπη σιγά σιγά μαζεύονται και πάλι….

Ο Ιωάννης Μεταξάς βολιδοσκοπεί καταστάσεις, δέχεται απειλές και στην ουσία έχει καταλήξει σε ηρωική έξοδο πολύ πριν το ηρωικό του ΌΧΙ στο τελεσίγραφο του πρέσβη της Ιταλίας Grazzi τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου 1940!!!

Facebook Comments

About the author

Author profile

Γεννήθηκε στην Καβάλα κάποια μερικά χρόνια πριν. Σπούδασε Ιστορικός στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ζει και εργάζεται στην γενέτειρα πόλη της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.