Επιμέλεια: Αδάλιαλη Κυριακή

Θα πάμε πίσω…την ημέρα που ξημέρωνε 8 Μαρτίου  1857 στην Νέα Υόρκη….

Εκεί που διοργανώθηκε μια μαζική διαμαρτυρία από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας με αίτημα τις καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Την ημέρα εκείνη, ντυμένες στα λευκά, οι γυναίκες εκείνες ζητούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας.

 

Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια για περίπου 16 ώρες τη μέρα ,ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μειωμένοι σε σχέση με εκείνους των ανδρών.

Έτσι, οι εργάτριες των κλωστουφαντουργικών εργοστασίων ζητούσαν τη μείωση των ωρών εργασίας στις 10, αλλά και την εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. Όμως, όπως ήταν φυσιολογικό για κάθε τέτοιο κίνημα για εκείνη την εποχή….βάφτηκε με αίμα όλη η προσπάθεια τους. Οι αστυνομικές δυνάμεις της Νέας Υόρκης ρίχτηκαν με μανία πάνω στις απεργούς….αλλά και όσες σώθηκαν είχαν να αντιμετωπίσουν τις ομαδικές απολύσεις από τα εργοστάσια που δούλευαν.

όμως η αρχή είχε γίνει……….

Δύο χρόνια αργότερα,…το 1859,οι γυναίκες που συμμετείχαν σε εκείνες τις κινητοποιήσεις κατάφεραν και οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών. Και για δεκαετίες αργότερα συνέχιζαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους σε όλα τα επίπεδα, και εργασιακά και κοινωνικά.

“Κατάλαβα, έπειτα από τις εμπειρίες της τελευταίας εικοσαετίας, ότι ο ταξικός αγώνας και ο αγώνας των γυναικών είναι δύο πράγματα διαφορετικά. Γι` αυτό έγινα στρατευμένη φεμινίστρια. Υπάρχει μια πάλη καθαρά γυναικεία εναντίον των πατριαρχικών αξιών, που διαιωνίζονται σε όλα τα σημερινά κοινωνικά συστήματα. Και η πάλη αυτή δεν μπορεί παρά να διεξαχθεί μόνο από τις γυναίκες. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που θεωρώ το Κίνημα για την Απελευθέρωση των Γυναικών απαραίτητο στη σημερινή κοινωνία”.

ΣΙΜΟΝ ΝΤΕ ΜΠΩΒΟΥΑΡ

Το 1908 έγινε η εντυπωσιακή παρέλαση 15.000 γυναικών  στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Ζητούσαν  λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Το σύνθημα τους«Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής…

Γεγονότα σαν και αυτά ήταν και οι απαρχές του φεμινιστικού κινήματος..

    Πώς όμως καθιερώθηκε σαν ημέρα της γυναίκας;;;……

Στο μακρινό 1910,  η Γερμανίδα επαναστάτρια Κλάρα Τσέτκιν πρότεινε στο Σοσιαλιστικό Συνέδριο της Κοπεγχάγης κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς να ανακηρυχθεί η 8 του Μάρτη σαν παγκόσμια αγωνιστική μέρα της γυναίκας και τα κατάφερε!

Και η Ελλάδα, φυσικά δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τα κινήματα αυτά της εποχής!!

Στις 8 του Μάρτη του 1887 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδος των Κυριών» από την Καλλιρρόη Παρρέν που υπήρξε και η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος. Το 1911 η Παρρέν πρωτοστάτησε στην ίδρυση του «Λυκείου των Ελληνίδων», που είναι και η πρώτη συστηματική προσπάθεια στην Ελλάδα γυναικείας δράσης και χειραφέτησης.

Η καθιέρωση της ως Παγκόσμιας Ημέρας μάλλον έγινε τυχαία….

Το 1914,η συγκεκριμένα μέρα έπεφτε Κυριακή και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, υπό την σκιά βέβαια και του πολέμου. Στο Λονδίνο η Σίλβια Πάνχαρστ υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, συνελήφθη λίγο πριν εκφωνήσει ομιλία στην πλατεία Trafalgar.

Μετά το τέλος και της Οκτωβριανή Επανάσταση, η Αλεξάντρα Κολοντάι πείθει τον Λένιν να επισημοποιήσει τη γιορτή στη Σοβιετική Ένωση, όμως μέχρι το 1965 αυτή παρέμεινε γιορτή των εργατών, και τίποτα παραπάνω.

Στην Ελλάδα, το 1924 κυκλοφόρησε το μηναίο περιοδικό του Συνδέσμου Ελληνίδων με όνομα «Αγώνας της Γυναίκας»για τα δικαιωμάτων της Γυναικός.

Στην πρώτη σελίδα του πρώτου φύλλου γράφει: «ΖΗΤΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΙΣΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ». Το 1926 ιδρύεται η «Σοσιαλιστική Οργάνωση Γυναικών», τμήμα του «Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ελλάδος» και του «Διεθνούς Συμβουλίου Σοσιαλιστριών». Απευθύνεται κυρίως στις εργαζόμενες γυναίκες.

Όμως ο εορτασμός της ημέρας ήταν μια  αποκλειστικότητα των κομμουνιστικών κρατών.

Η Κίνα τον υιοθετεί κι αυτή το 1949.

Στα δυτικά κράτη επανήλθε ο εορτασμός της ημέρας αυτής το 1977, όταν ο ΟΗΕ κάλεσε τα κράτη-μέλη του να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως την  μέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Στο εξής απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα και έγινε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται μέχρι και σήμερα.

Facebook Comments

About the author

Author profile

Γεννήθηκε στην Καβάλα κάποια μερικά χρόνια πριν. Σπούδασε Ιστορικός στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ζει και εργάζεται στην γενέτειρα πόλη της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.