Ξεκάθαρα επηρεασμένη από σειρά που παρακολουθώ αυτό το διάστημα, έψαξα λίγο παραπάνω την μυθολογία των Βίκινγκς. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι Βίκινγκς ήταν εθνοτική ομάδα με τόπο καταγωγής την Σκανδιναβία οι οποίοι εμφανίσθηκαν σε μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης την εποχή του Μεσαίωνα. Ήταν παγανιστές και οι θεοί τους είχαν αρκετά κοινά στοιχεία με το δικό μας δωδεκάθεο της αρχαιότητας.

Ένας απ´τους μύθους που μου τράβηξε την προσοχή, είναι εκείνος σύμφωνα με τον οποίο ο θεός Λόκι, κάτι σαν τον δικό μας Διόνυσο, προσκαλεί έναν αυλικό σε τραπέζι με σκοπό να συναγωνιστούν για το ποιός από τους δυό τους μπορεί να φάει περισσότερο. Ο Θωρ, ο θεός του κεραυνού και της αστραπής επέβλεπε την “μάχη” και θα αποφάσιζε για τον νικητή. Φέρνει λοιπόν μια μεγάλη τάβλα και πάνω της στοιβάζει άπειρες ποσότητες κρέατος. Με τονΛόκι απ´την μια και τον αυλικό απ´την άλλη, ο αγώνας λήγει όταν πια όλο το κρέας έχειτ ελειώσει. Ο Λόκι είχε φάει όλο το κρέας που του αναλογούσε αφήνοντας μόνο τα κόκκαλα. Ο αυλικός από την άλλη, δεν έφαγε μόνο το κρέας αλλά τα κόκκαλα και την τάβλα μαζί, γεγονός που τον έχρισε νικητή και αποκάλυψε την θεική του φύση καθώς στην πραγματικότητα ήταν ο παλιός θεός Λόγκι, ο θεός της φωτιάς.

Μέσα από έναν απλό μύθο σαν αυτόν, πόσα νοήματα μπορούν να βγούν θα μου πείς; Και τί σχέση μπορεί να έχουν με εσένα και εμένα; πολλά θα σου απαντήσω. Τουλάχιστον όπως το βλέπω εγώ. Αρχικά, η επικράτηση του δυνατότερου είναι ξεκάθαρη και ακόμα και στις μέρες μας, αυτή είναι μια κοινώς αποδεκτή αλήθεια. Τότε μπορεί να ήταν πιο εμφανής και διαδεδομένη η θέληση για απόκτηση δύναμης και η αποδοχή της υπερίσχυσης του πιο δυνατού αλλά και σήμερα ενστικτωδώς επιδιώκουμενα είμαστε οι δυνατοί σε πολλούς τομείς της ζωής. Επιπλέον, το γεγονός ότι ο Λόκι είναι ένας νέος θεός και ο Λόγκι ένας γηραιότερος ο οποίος σκέφτεται έναν έξυπνο τρόπο να νικήσει αποτελεί αναφορά στην σοφία τωνμεγαλύτερων ηλικιακά ανθρώπων, κάτι που αποτελούσε αιτία σεβασμού από τους νεότερους. Αυτή η αντίληψη επιβιώνει ακόμα πιο πολύ για λόγους παράδοσης αν και ίσως δεν θα έπρεπε να θεωρείται πια δεδομένη η σοφία και η εξυπνάδα των μεγαλύτερων ηλικιακά ανθρώπων συγκριτικά με τους μικρότερους. Αυτό γιατί πλέον, η εξέλιξη των πραγμάτων είναι ταχύτατη και δυστυχώς από κάποια ηλικία και μετά οι άνθρωποι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να την ακολουθήσουν, μένοντας πίσω σε κάποια πράγματα, όπως πχ η τεχνολογία. Τέλος, παρατηρώ ένα στοιχείο το οποίο συνήθως στην ελληνική μυθολογία αποτελούσε αφορμή για τιμωρία. Το στοιχείο της υπερβολής. Καθώς άκουγα τον μύθο,έπιασα τον εαυτό μου να μαντεύει πως ο Λόκι θα ήταν ο νικητής καθώς ήταν ο πιο συνετός με την δική μου λογική, δεν καταχράστηκε τα αγαθά που του χαρίστηκαν, έφαγε το κρεας και έμεινε σ´αυτό. Το γεγονός ότι ο νικητής ήταν εκείνος που έκανε την υπερβολή να φάει τα κόκκαλα και την τάβλα μου έκανε εντύπωση και ταυτόχρονα μου μαρτύρησε μάλλον μια ακόμα αλήθεια για τις αξίες που είχαν αυτοί οι λαοί, με πρώτη και κύρια την υπερίσχυση με κάθε μέσο. Άλλοι μπορεί να το θεωρούσαν ζαβολιά. Εδώ θεωρήθηκε εξυπνάδα. Βγάζει νόημα παρόλα αυτά και δεν είναι λίγες οι φορές που και εμείς κερδίζουμε πράγματα με ανορθόδοξους τρόπους. Απλό παράδειγμα: η αντιγραφή σε ένα διαγώνισμα. Αν και όχι η προτεινόμενη και συνετή τακτική, μπορεί να επιφέρει  έναν καλό βαθμό. Τελικώς δηλαδή, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα.

Πολλές οι αλήθειες που μπορούν να ξεπηδήσουν από αρχαίους και νεότερους μύθους και λαικές ιστορίες. Άλλες φορές διδάσκουν, άλλες φορές προβληματίζουν και άλλες εξηγούν. Άλλωστε δεν φτιαχτηκαν για να λειτουργούν μόνο ως παραμύθια πριν πέσουμεγια ύπνο. Ελπίζω λοιπόν να σε έπεισα να τους δεις και εσύ με άλλο μάτι.

Facebook Comments

About the author

Author profile

Με το σμίξιμο της Αθήνας,της Ζακύνθου και της Μικράς Ασίας και το μπέρδεμα όλων αυτών των διαφορετικών κουλτούρων στο κεφάλι,προέκυψα εγώ.Αγχώδης εκ φύσεως,ονειροπόλα εκ πεποιθήσεως και καθηγήτρια αγγλικών εν ενεργεία γράφω για να τα βγάζω από μέσα μου και για να βάζω τις σκέψεις μου σε μια τάξη.Αγαπώ το καθαρό βλέμμα των παιδιών,τα αστέρια και να μην αφήνω τίποτα να πέσει κάτω.Αν σε πετύχω να αδικείς κάποιον,το μόνο σίγουρο είναι πως θα με βρείς μπροστά σου...τουλάχιστον μέσα στο μυαλό μου.Α!και λατρεύω τη σοκολάτα.Σε οποιαδήποτε μορφή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.