Η ελληνική σημαία όχι έτσι όπως την γνωρίζουμε, αλλά μ' έναν μεγάλο άσπρο σταυρό στο κέντρο υψώθηκε για πρώτη φορά το 1807 στην μονή της Ευαγγελίστριας στην Σκιάθο.

 

Σε αυτή ο ηγούμενος του μοναστηριού, Νήφων, όρκισε τους οπλαρχηγούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Ανδρέα Μιαούλη, τον Νικοτσαρά, τον Τσάμη και άλλους πολλούς .

            H Σημαία του ελληνικού κράτους  καθορίστηκε για πρώτη φορά επίσημα το 1822  στην Α' Εθνική συνέλευση, από το Σύνταγμα της Επιδαύρου. Είχε τον σταυρό ως σύμβολο της ορθοδοξίας. Ακόμη, τα χρώματα ήταν κυανό και λευκό για να αντιπροσωπεύουν την θάλασσα και κύματα. Ήταν η επίσημη Ελληνική Σημαία μέχρι και το 1978.Τότε καθιερώθηκε με νόμο στις 21-12-1978, η μορφή της σημαίας που έχουμε γνωρίσει όλοι, με τις οριζόντιες λευκές και γαλάζιες γραμμές. Το πρότυπο με τις ρίγες επιλέχτηκε λόγω της ομοιότητάς του με την κυματιστή θάλασσα, που περιβάλλει τις ακτές της Ελλάδας. Η εκδοχή της σημαίας μόνο με τον λευκό Σταυρό χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, παράλληλα με την πιο διαδεδομένη μορφή με τις ρίγες.

Από το 1832 έως το 1974 υπήρχε ένα ιδιότυπος διαχωρισμός.Η μπλε σημαία με τον κεντρικό απλό λευκό σταυρό ήταν για το εσωτερικό της χώρας ενώ, η σημερινή Σημαία με τον σταυρό πάνω αριστερά και τις ρίγες, ήταν για το εξωτερικό.

 

 

Τι συμβολίζει όμως η ελληνική Σημαία;;;

Τα χρώματα γαλάζιο και λευκό συμβολίζουν το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας και το λευκό των αφρισμένων κυμάτων.

                  Οι οριζόντιες γραμμές της σημαίας είναι 9 ίσου πλάτους οριζόντιες παράλληλες γραμμές 5 Κυανές και 4 Λευκές διαδοχικά, έτσι ώστε η πρώτη και η τελευταία να είναι Κυανές. Όσες είναι οι συλλαβές του συνθήματος της Ελληνικής Επανάστασης,                                  «Ε- ΛΕΥ -ΘΕ -ΡΙ- Α `Η ΘΑ-ΝΑ-ΤΟΣ» είναι οι γραμμές της σημαίας μας. Αλλά η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι μπορεί να είναι 9 και από τις φράσεις ''«Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ», ή «ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».

Ο Λευκός Σταυρός πάνω αριστερά συμβολίζει την αφοσίωση στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και την συμβολή της Εκκλησίας στον σχηματισμό του Ελληνικού Κράτους.

Τιμούμε και γιορτάζουμε την ελληνική σημαία στις 27 Οκτωβρίου.

About the author

Author profile

Γεννήθηκε στην Καβάλα κάποια μερικά χρόνια πριν. Σπούδασε Ιστορικός στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ζει και εργάζεται στην γενέτειρα πόλη της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.