Όπως είναι γνωστό, μια βροχή διαττόντων αστέρων δημιουργείται εντελώς φυσικά, από τα σωματίδια σκόνης και ύλης που αφήνουν πίσω τους οι κομήτες, καθώς περνούν κοντά από τον Ήλιο. Τα σωματίδια αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης, αφού εγκλωβίζονται στο βαρυτικό της πεδίο, και κυριολεκτικά αναφλέγονται στην ατμόσφαιρα. Τα περισσότερα είναι μικρότερα από έναν κόκκο άμμου, οπότε σχεδόν όλα τους αποσαθρώνονται και δεν χτυπούν ποτέ την επιφάνεια της Γης.

Η εποχή όμως που θα λάβει χώρα η πρώτη τεχνητή βροχή διαττόντων στην ιστορία της ανθρωπότητας έχει φτάσει. Πιο συγκεκριμένα, η ιαπωνική εταιρεία Ale έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση της να δημιουργεί τεχνητά πεφταστέρια, ύστερα από παραγγελία, για να πλαισιώνει σημαντικές εκδηλώσεις. Και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά της, το πρώτο τεχνητό “ντουζ” μετεωριτών, θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Setouchi (εσωτερική θάλασσα Seto) της Χιροσίμα το 2019 και κάθε άλλο παρά οπτική ψευδαίσθηση θα είναι.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, έχει ως εξής: Θα χρησιμοποιήσουν έναν μίνι δορυφόρο τοποθετημένο σε μια σύγχρονη τροχιά ηλίου (μια τροχιά δηλαδή, που βρίσκεται σε γωνία και υψόμετρο που επιτρέπει στον δορυφόρο να πετάει πάνω από ένα συγκεκριμένο σημείο στη Γη ακριβώς την ίδια ώρα κάθε μέρα). Ο δορυφόρος αυτός θα μεταφέρει έως και 300 σφαιρίδια διαμέτρου ενός εκατοστού, που θα είναι κατασκευασμένα από ειδικά κράματα μετάλλων. Τα κράματα αυτά θα περιλαμβάνουν διαφορετικά στοιχεία για να προκαλέσουν το τεχνητό πεφταστέρι να αναφλέγεται σε διαφορετικά χρώματα.

Αυτοί οι μικροδορυφόροι, θα ελέγχονται εξ’ αποστάσεως από τη Γη για να απελευθερώσουν το ωφέλιμο φορτίο σε διαφορετικές γωνίες και ώρες. Τα εν λόγω σωματίδια θα αφεθούν σε εκτιμώμενο υψόμετρο 400 χιλιομέτρων και θα καούν μόλις έρθουν σε επαφή με την ατμόσφαιρα της Γης, ενώ θα μοιάζουν με αληθινά πεφταστέρια, μόνο που θα έχουν μεγαλύτερη φωτεινότητα και διαφορετικά χρώματα.

Τα σφαιρίδια θα αρχίσουν να καίγονται σε υψόμετρο 100 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης και θα συνεχίσουν φλεγόμενα μέχρι τα 60-70 χιλιόμετρα, που είναι πολύ πάνω από την κανονική ζώνη πτήσης των αεροπλάνων. Έτσι, κάθε πεφταστέρι θα είναι ορατό έως και 100 χιλιόμετρα προς όλες τις κατευθύνσεις και θα αποσυντεθεί εντελώς πριν φθάσουν στο έδαφος.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ALE, Lena Okajima, ανακοίνωσε την πρόκληση “Shooting Star Challenge”, όπου θα δημιουργήσει τεχνητά πεφταστέρια. Το Setouchi επιλέχθηκε ως ο πρώτος χώρος για την τεχνητή αυτή βροχή, λόγω της δημοτικότητάς και του καθαρού ουρανού του, σύμφωνα με την Japan Today. Ο Okajima δήλωσε στο εν λόγω έντυπο, πως οι άνθρωποι βλέπουν κυρίως προς το έδαφος στις μέρες μας, κοιτάζοντας τα smartphone τους και μόνο. Το εγχείρημα αυτό έχει ως στόχο να κάνει τον κόσμο να κοιτάξει ξανά τον έναστρο ουρανό.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η εταιρεία λαμβάνει υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο Tohoku και το Metropolitan University του Τόκιο, καθώς και τη χρηματοδότηση από την FamilyMart και την JAL για την επίτευξη αυτού του μεγαλόπνοου εγχειρήματος. Το κόστος για κάθε πεφταστέρι υπολογίζεται στο αστρονομικό ποσό των $8,000 ή £5,000.

 

 

Πηγές:

http://www.tadeefi.gr/

  • Article’s Image  “newatlas.com”
  • ibtimes.co.uk  άρθρο  “Japanese startup to create world’s first artificial meteor shower over Hiroshima”
  • ibtimes.co.in  άρθρο  “World’s first man-made meteor shower scheduled for 2019; shooting stars to dazzle night sky over Hiroshima”
  • newatlas.com  άρθρο  “Artificial meteor shower planned for Japan in 2019”

 

About the author

Author profile

Γεννημένη στο μικρό Μόντε Κάρλο της Ελλάδος (Καβάλα). Πιστεύω και μη, ότι έρχεται στο δρόμο μου το εξετάζω λεπτομερώς. Σκορπιός με ωροσκόπο Υδροχόο (άσχετο αλλά συγκεκριμένο) δεν πιστεύω στην τύχη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.