Κάποτε, πολύ παλιά, τόσο παλιά που οι άνθρωποι δεν είχαν ανακαλύψει ακόμη τον λόγο, ζούσε στην Κίνα μια πολύ όμορφη κοπέλα που, αν οι άνθρωποι μιλούσαν, θα την έλεγαν Ξούα Ξούα.

Η Ξούα Ξούα ήταν πολύ φίλη με το πιο όμορφο παλληκάρι της φυλής που το όνομά του, αν οι άνθρωποι είχαν ανακαλύψει τον λόγο, θα ήταν Λι Πεγκ. Ο Λι Πεγκ κι η Ξούα Ξούα ήταν αχώριστοι. Μαζί κυνηγούσαν, μαζί ψάρευαν, μαζί μαγείρευαν ό,τι έπιαναν στο κυνήγι ή στο ψάρεμα, μαζί κοιμόντουσαν κι ήταν κι οι δυο πολύ ευτυχισμένοι.

Όμως μια μέρα η Ξούα Ξούα ένοιωσε το σώμα της να αλλάζει. Στην αρχή δεν της φαινόταν τίποτα διαφορετικό, αλλά αισθανόταν παράξενα κι άρχισε να μην θέλει πια την παρέα του Λι Πεγκ. Ο Λι Πεγκ στεναχωρήθηκε πολύ με τη συμπεριφορά της Ξούα-Ξουα. Δεν καταλάβαινε πώς απ’ τη μια μέρα στην άλλη η Ξούα Ξούα άλλαξε γνώμη και δεν ήθελε την παρέα του. Στην αρχή θύμωσε πολύ κι άρχισε να κάνει παρέα μ’ άλλες κοπέλες της φυλής, όμως με καμιά δεν περνούσε τόσο καλά όσο περνούσε με την Ξούα Ξούα. Και σιγά σιγά συνειδητοποίησε ότι αν και ήταν ακόμη πολύ θυμωμένος μαζί της την αγαπούσε και δεν μπορούσε να δει τη ζωή του χωρίς αυτήν. Έτσι αποφάσισε, αφού δεν μπορούσαν να είναι μαζί, να παρακολουθεί τη ζωή της Ξούα Ξούα από μακριά κρυμμένος πίσω από τα φυλλώματα των δέντρων κι από τις σκηνές των συγχωριανών του.
Όλο αυτόν τον καιρό η Ξούα Ξούα αισθανόταν ολοένα και πιο περίεργα. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Η κοιλιά της είχε αρχίσει να φουσκώνει και να φουσκώνει και να φουσκώνει τόσο που της ήταν πια δύσκολο να κινηθεί όπως πριν.

Στο μεταξύ μέσα στην κοιλιά της Ξούα Ξούα μεγάλωνε ο Λιγκ Λιγκ Λε. Ο Λιγκ Λιγκ Λε δεν μπορούσε να δει, γιατί όλα ήταν σκοτεινά μέσα στην κοιλιά της Ξούα Ξούα. Δεν μπορούσε να αγγίξει, γιατί βρισκόταν μέσα στο αμνιακό υγρό. Δεν μπορούσε να μυρίσει, γιατί μέσα στο υγρό δεν υπάρχει αέρας ούτε μυρωδιές. Δεν μπορούσε να γευτεί, γιατί τρεφόταν από τον ομφάλιο λώρο. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ο Λιγκ Λιγκ Λε μέσα στην κοιλιά της μαμάς του ήταν ν’ ακούει τους χτύπους της καρδιάς της. Γι’ αυτό κι η αρχαιότερη τέχνη, πιο παλιά κι από τον ίδιο τον άνθρωπο όπως πιστεύουν οι Κινέζοι, είναι η μουσική, γιατί γεννιέται πριν τη γέννησή μας.

Πέρασαν εννιά μήνες κι ένα ωραίο πρωινό ήρθε στον κόσμο ο Λιγκ Λιγκ Λε. Το πρώτο πράγμα που αισθάνθηκε ήταν μια ατελείωτη σειρά από εικόνες που έτρεχαν μπροστά απ’ τα μάτια του χωρίς να μπορεί να τις σταματήσει. Έτσι γεννήθηκε η δεύτερη τέχνη του ανθρώπου, η τέχνη της ζωγραφικής που ακινητοποιεί την εικόνα στον χρόνο. Και μετά, από τον συνδυασμό της μουσικής με τη ζωγραφική, γεννήθηκε η Τρίτη κατά σειρά τέχνη του ανθρώπου, η τέχνη του χορού που οργανώνει την κίνηση μέσα στον ρυθμό δηλαδή στον χρόνο.

Όταν ο Λιγκ Λιγκ Λε γεννήθηκε, η Ξούα Ξούα πίστεψε πως το μωρό ήταν ένα ακόμη μέλος του σώματός της, αφού το ίδιο το σώμα της το είχε γεννήσει, αφού τρεφόταν απ’ το σώμα της κι αφού δεν φαινόταν να έχει δική του βούληση μια που όπου το έβαζε, εκεί και καθόταν. Ωστόσο καθώς ο μικρός μεγάλωνε, άρχισε να μην ‘υπακούει’ πια στην Ξούα Ξούα. Δεν έμενε πια στο σημείο που τον άφηνε αλλά φαινόταν σαν να ήθελε να κάνει πάντα κάτι διαφορετικό από αυτό που η Ξούα Ξούα ζητούσε. Η Ξούα Ξούα αισθανόταν περίεργα και άβολα με αυτή τη συμπεριφορά του Λιγκ Λιγκ Λε. Ήταν σαν να έλεγε στο χέρι της να πιάσει ένα ποτήρι κι αυτό το πέταγε κάτω. Δεν ήξερε όμως και πώς να αντιδράσει.

Στο μεταξύ ο Λι Πεγκ συνέχιζε να παρακολουθεί την Ξούα Ξούα από μακριά. Είδε τη γέννηση του Λιγκ Λιγκ Λε, είδε πώς το μικρό παιδάκι στην αρχή εξαρτιόταν εντελώς από την Ξούα Ξούα και πώς μετά άρχισε σιγά σιγά να ανεξαρτητοποιείται και να κινείται μόνο του. Κι ο Λι Πεγκ αισθάνθηκε στοργή κι αγάπη γι’ αυτό το μικρό πλάσμα και θέλησε να το γνωρίσει περισσότερο. Έτσι ένα πρωί που η Ξούα Ξούα κοιμόταν ακόμα, πήρε τον μικρό Λιγκ Λιγκ Λε και φύγανε μαζί για ένα ταξίδι.
Όταν η Ξούα Ξούα ξύπνησε και δεν είδε κοντά της τον Λιγκ Λιγκ Λε τρόμαξε. Έψαξε παντού για να τον βρει αλλά δεν τον βρήκε. Συνειδητοποιώντας όμως ότι έλειπε κι ο Λι Πεγκ κατάλαβε ότι μάλλον είχαν φύγει μαζί κι ότι κάποια στιγμή θα γύριζαν. Και πραγματικά μετά από μια εβδομάδα Λι Πεγκ κι ο Λιγκ Λιγκ Λε γύρισαν. Η Ξούα Ξούα είδε πόσο καλά είχαν περάσει απ’ τη χαρά που ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους κι ακόμα κατάλαβε ότι αυτό το ταξίδι που είχαν πάει μαζί είχε δημιουργήσει μεταξύ τους μια σχέση, μια σχέση που η Ξούα Ξούα δεν μπορούσε να την αγνοήσει.

Έτσι η Ξούα Ξούα αναγκάστηκε να κοιτάξει βαθιά μέσα της και να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα: Τι σχέση ήθελε η ίδια να έχει με τον Λιγκ Λιγκ Λε, μια που αυτός είχε ήδη αρχίσει να διαμορφώνει τη δική του αυτόβουλή προσωπικότητα; Τι είδους σχέση ήθελε να έχει με τον Λι Πεγκ; Θα μπορούσαν να αποκτήσουν ξανά τη σχέση που είχαν κάποτε ή αυτή ανήκε οριστικά στο παρελθόν; Ή μήπως θα προτιμούσε να αναπτύξει κάποια σχέση όπως αυτή που είχε παλιά με τον Λι Πεγκ με κάποιο από τα άλλα παλληκάρια της φυλής; Τη στιγμή που η Ξούα Ξούα γύρισε μέσα της και κοίταξε τον εαυτό της για να απαντήσει σ’ αυτές ερωτήσεις γεννήθηκε το θέατρο, γιατί το θέατρο είναι η τέχνη που ο άνθρωπος σκέφτεται και ονειρεύεται τον ίδιο τον άνθρωπο.Facebook Comments

About the author

Author profile

Γεννημένη στο μικρό Μόντε Κάρλο της Ελλάδος (Καβάλα). Πιστεύω και μη, ότι έρχεται στο δρόμο μου το εξετάζω λεπτομερώς. Σκορπιός με ωροσκόπο Υδροχόο (άσχετο αλλά συγκεκριμένο) δεν πιστεύω στην τύχη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.