Στερεότυπα:Δες τα απ´την ανάποδη της Ιωάννας Καραγεώργη

 

Ας το πιάσουμε απ´την αρχή. Ως στερεότυπα ορίζονται με απλά λόγια οι αντιλήψεις και οι ιδέες που είναι ήδη έτοιμες μέσα στο κεφάλι μας και παρεμποδίζουν την κρίση μας απ´το να σχηματίσουμε μια ανεξάρτητη αντίληψη για την πραγματικότητα καθώς υπάρχει μια ήδη διαμορφωμένη κρίση.

“Όλοι οι άντρες είναι γουρούνια.”

“Οι γυναίκες δεν είναι καλές οδηγοί.”

“Ο άντρας πρέπει να φέρνει τα λεφτά στο σπίτι.”

“Οι γυναίκες θέλουν άντρες με λεφτά.”

“Αυτή ντύθηκε προκλητικά άρα θέλει να προκαλέσει.”

“Το αγόρι ας κάνει ό,τι θέλει, το κορίτσι ώσπου να βγάλει το σχολείο δεν πρέπει να έχει φλερτ.”

“Οι άντρες βλέπουν ποδόσφαιρο, στις γυναίκες αρέσουν τα ψώνια.”

Αυτές οι απλοποιημένες γενικευμένες σκέψεις και πάρα πολλές άλλες παρόμοιου ύφους σίγουρα έχουν περάσει από το μυαλό όλων μας έστω και μια φορά, έστω ασυνείδητα και αποτελούν παραδείγματα στερεοτύπων της κοινωνίας. Παρόλα αυτά αν το σκεφτείς λίγο παράνω, αν τις επεξεργαστείς και τις φιλτράρεις, δεν είναι και πολύ λογικές, έτσι δεν είναι;

Τα στερεότυπα είναι, για μένα, κάτι σαν τις προλήψεις που έχουν σχηματιστεί και επικρατήσει μέσα στην κουλτούρα ενός λαού, πχ. αν δείς μαύρη γάτα να περνά το δρόμο μπροστά σου, είναι γρουσουζιά, κάτι κακό μπορεί να σου συμβεί οπότε να προσέχεις. Ναι…οκ…κάποιος κάποτε μπορεί να σκονταψε και να σωριάστηκε στον δρόμο και επειδή εκεί κοντά είχε την ατυχία να βρίσκεται μια μαύρη γάτα να της φορτώσαμε της καημένης την ρετσινιά της γρουσούζας.Ή ακόμη χειρότερα, μπορεί όλο αυτό να επικράτησε λόγω του χρώματός της μιας και το μαύρο παρέπεμπε ανέκαθεν σε αρνητικούς και σκοτεινούς συμβολισμούς. Όπως και να το δεις όμως, αν τοκοιτάξεις υπό το πρίσμα της λογικής δεν μπορεί να μην καταλαβαίνεις πως είναι απλά μια γάτα με μαύρο τρίχωμα. Και εσύ αν περπατάς χωρίς να κοιτάζεις που πατάς έχεις πολλές πιθανότητες να πέσεις. Τίποτα περισσότερο.

Είναι αλήθεια πως τα στερεότυπα ίσως είναι και μια προσπάθεια να εξηγήσουμε τον κόσμο απλά και κατανοητά, κατηγοριοποιώντας τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Απλά πιστεύω πως από τηνστιγμή που έχουμε τόσα μέσα από τα οποία αντλούμε πληροφορίες πια, είναι τουλάχιστον τεμπελιά για να μην πω εθελοτυφλία το να συνεχίζουμε να πιστεύουμε και να αναπαράγουμε απόψεις έτσι, επειδή τις παραλάβαμε έτοιμες, χωρίς να τις επεξεργαζόμαστε προσωπικά. Η κριτική σκέψη είναι δύναμη και δεν μπορώ να αποδεχθώ αν θες πως δεν την θέτουμε σε λειτουργία όταν σχετίζουντην καλή οδήγηση με το φύλο ας πούμε ή τη σεξουαλική προτίμηση με τον χαρακτήρα.

Τέλος, δεν θα σου αρνηθώ πως έχω κάνει πλάκα και γω χρησιμοποιώντας στερεοτυπικούς χαρακτηρισμούς και δεν θα διαφωνήσω πως είναι όντως αστείοι πολλές φορές. Αλλά μέχρι εκεί, αυτή είναι η ουσία τους για μένα. Η σημασία που τους αποδίδουμε πρέπει να μένει στο επίπεδο του χιούμορ και της πλάκας και όχι να γίνονται προκαταλήψεις που καθορίζουν επιλογές. Άνοιξε τα μάτια σου και δες καθαρά.Ψάξου λίγο, μην επαναπαύεσαι σε αυτά που βρήκες έτοιμα. Αν μπορώ να το προσπαθήσω εγώ, τότε και εσύ μπορείς. Πίστεψεμε.

 

Facebook Comments

About the author

Author profile

Με το σμίξιμο της Αθήνας,της Ζακύνθου και της Μικράς Ασίας και το μπέρδεμα όλων αυτών των διαφορετικών κουλτούρων στο κεφάλι,προέκυψα εγώ.Αγχώδης εκ φύσεως,ονειροπόλα εκ πεποιθήσεως και καθηγήτρια αγγλικών εν ενεργεία γράφω για να τα βγάζω από μέσα μου και για να βάζω τις σκέψεις μου σε μια τάξη.Αγαπώ το καθαρό βλέμμα των παιδιών,τα αστέρια και να μην αφήνω τίποτα να πέσει κάτω.Αν σε πετύχω να αδικείς κάποιον,το μόνο σίγουρο είναι πως θα με βρείς μπροστά σου...τουλάχιστον μέσα στο μυαλό μου.Α!και λατρεύω τη σοκολάτα.Σε οποιαδήποτε μορφή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.