Όταν ακούμε ή βλέπουμε το σύμβολο της σβάστικας το μυαλό μας πάει κατευθείαν στον Χίτλερ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όμως κανένας από εμάς δεν ξέρει τι πραγματική ιστορία αυτού του μοναδικού συμβόλου…

Πολύ πριν της αλλάξει φορά και την χρησιμοποιήσει ο Χίτλερ,…. 

                     Η Σβάστικα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι ένα πανάρχαιο σταυροειδή σύμβολο.. Την συναντούμε σε διάφορες θρησκείες και πολιτισμούς. Ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός είναι οι πιο γνωστές θρησκείες που συναντάμε την σβάστικα… Επίσης έχουμε αναφορές και για την αρχαία Ελλάδα, καθώς θεωρείτε ότι ήταν σύμβολο του Διός. 

 

                     Ακόμη, ο αγκυλωτός σταυρός είναι συχνό μοτίβο σχεδίου στην σύγχρονη και αρχαία αρχιτεκτονική και σε έργα τέχνης στην Ινδία και γενικότερα στην Ανατολή. Τον συναντάμε συχνά και  στην αρχαία δυτική αρχιτεκτονική σε πολλά  έργα τέχνης. Η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική και τα σχέδια ιματισμού είναι συχνά διακοσμημένα με το μοτίβο του αγκυλωτού σταυρού συχνά συνδυασμένο και με μαιάνδρους.

                         Το σύμβολο αγκυλωτών σταυρών βρέθηκε σε πολλά από τα ερείπια της αρχαίας Τροίας αλλά και σε μερικά από τα μωσαϊκά σπιτιών στην Πομποιία, καθώς ήταν συνηθισμένο αρχιτεκτονικό μοτίβο στην Αρχαία Ρώμη.

 

Τι το ιδιαίτερο, όμως έχει αυτό το σύμβολο για να το επιλέξει ο Αδόλφος Χίτλερ;…

 

 

    Καταρχήν ήταν ένα σύμβολο που ήταν αφιερωμένο σε όλους τους πολιτισμούς στους θεούς. Στις Σλαβικές παραδόσεις, ήταν αφιερωμένο στον θεό Σβαρόγ και αντιπροσώπευε τη δύναμη του Ήλιου και της φωτιάς.

    Στους αρχαίους Φίννους είχε παρατηρηθεί το σύμβολο σε τελετουργικά τύμπανα. Ενώ όπως αναφέρθηκε, στην αρχαία Ελλάδα, ήταν σύμβολο του θεού Δία και της ειρήνης!!!

Ο Χίτλερ μάλλον ήθελε να ταυτιστεί με την δύναμη του συμβόλου.

           Μπορεί να μας φαίνεται περίεργο, αλλά τόσο διαφορετικοί πολιτισμοί στο πέρασμα των αιώνων, που δεν είχαν καμία σχέση ο ένας με τον άλλον, χρησιμοποιούσαν το ίδιο σύμβολο αποδίδοντας του την ίδια σημασία. Όμως μόνο ένας άνθρωπος, ο Χίτλερ, κατάφερε να ‘δαιμονίσει’  σε τέτοιο βαθμό αυτό το  σημαντικό σύμβολο που να χάσει την ουσιαστική του αξία και ιστορία.Facebook Comments

About the author

Author profile

Γεννήθηκε στην Καβάλα κάποια μερικά χρόνια πριν. Σπούδασε Ιστορικός στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ζει και εργάζεται στην γενέτειρα πόλη της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.