H αναζήτηση ενός βιβλίου στα βιβλιοπωλεία παραμένει δημοφιλής, όπως πολύ σωστά γράφει ο Πάνος Τσερόλας στο ρεπορτάζ του.  Οι πιο «ρομαντικοί» βιβλιόφιλοι θα σκέφτονται ήδη κριτήρια αγοράς όπως η μυρωδιά των σελίδων, το βάρος του αντικειμένου καθώς κάθεσαι στην πολυθρόνα ή το κρεβάτι, την ομορφιά των χοντρών, σκονισμένων εξώφυλλων στα παλαιοβιβλιοπωλεία και πολλά ακόμα.

Ας περιηγηθούμε λοιπόν, σε μερικά από τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία της Ευρώπης:

Aqua Alta, Βενετία

Και ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το 37% της Βενετίας έχει ήδη βυθιστεί, φέρνοντας στο προσκήνιο έναν κίνδυνο μεγαλύτερο του Airbnb για το μέλλον της γραφικής και αγαπημένης Ιταλικής πόλης, το βιβλιοπωλείο Aqua Alta σίγουρα θα επιστρατεύσει τις γόνδολες και μπανιέρες που έχει στο εσωτερικό του για να διασώσει τους λογοτεχνικούς και μη θησαυρούς του. Ακόμα και οι σκάλες στο βιβλιοπωλείο αυτό είναι στην πραγματικότητα ντάνες από βιβλία. Όσο προλαβαίνετε.

Shakespeare and Co., Παρίσι

Δημιουργικό, συγγραφικό και αναγνωστικό «καταφύγιο», στις όχθες του Σηκουάνα και σχεδόν στην γεωγραφική «καρδιά» του Παρισιού. Ένα ολοζώντανο και ιστορικό καλλιτεχνικό «τοπόσημο» της ούτως ή άλλως γεμάτης τέχνη πρωτεύουσας.

Shakespeare and Sons, Πράγα & Βερολίνο

Φτιαγμένο σαν το σαλόνι-όνειρο κάθε βιβλιόφιλου, το Βερολινέζικο παράρτημα του ομώνυμου βιβλιοπωλείου στην Πράγα είναι ένας μικρός, ζεστός χώρος που σερβίρει μεταξύ άλλων bagels και ζεστό καφέ.

Boekhandel Dominicanen, (πρώην Polare), Μάαστριχτ

Το ομορφότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο, σύμφωνα με την Guardian, και σε πολλές περιπέτειες από το 2014 και έπειτα όπου η πρότερη ιδιοκτησία του (Polare) βάρεσε πτώχευση. Διάφορες ενέργειες (μεταξύ των οποίων ένα crowdfunding) προσπάθησαν (και προσπαθούν) να κρατήσουν το εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο «ζωντανό». Αν και σχετικά σύγχρονο, είναι φτιαγμένο στο χώρο μιας εκκλησίας των αρχών του αιώνα, δίνοντας έτσι μια …θρησκευτική σχεδόν αύρα στην βιβλιοφιλία.

Livraria Lello, Οπόρτο

Ακόμα ένα παγκοσμίως φημισμένο βιβλιοπωλείο, με «σκούφια» που βαστάει από το…1880 και με πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Χαρακτηριστικότερο του γνώρισμα, πέρα από το πλήθος των βιβλίων, είναι και η θεατράλε κυματιστή κεντρική του σκάλα.

Livraria devagar, Λισσαβώνα

Το πιο …industrial βιβλιοπωλείο της λίστας, με τον χαρακτηριστικό αιωρούμενο ποδηλάτη αλλά και τα vintage διάσπαρτα εκτυπωτικά μηχανήματα (παλαιό μεταποιημένο τυπογραφείο).

Daunt Books, Λονδίνο

Κάπου ανάμεσα στον Τάμεση και το Χάιντ Παρκ στο Λονδίνο βρίσκεται ένα όμορφο βιβλιοπωλείο με ειδίκευση στα ταξιδιωτικά βιβλία, που πέρα από όλα τα άλλα ήταν σίγουρα η έμπνευση για το βιβλιοπωλείο του Hugh Grant στο Notting Hill.

Carturesti Carusel, Βουκουρέστι

Και ένα εντελώς πρόσφατο βιβλιοπωλείο, ή μάλλον ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό πολυκατάστημα με δεκάδες χιλιάδες βιβλία, cd και dvd, που άνοιξε το 2015 ύστερα από την κατάλληλη μεταποίηση ενός παλαιού κτίσματος του 19ου αιώνα.

Πηγή: koitamagazine.gr
Facebook Comments

About the author

Author profile

Γεννημένη στο μικρό Μόντε Κάρλο της Ελλάδος (Καβάλα). Πιστεύω και μη, ότι έρχεται στο δρόμο μου το εξετάζω λεπτομερώς. Σκορπιός με ωροσκόπο Υδροχόο (άσχετο αλλά συγκεκριμένο) δεν πιστεύω στην τύχη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.